Natura i desconnexió a Escorca

Naturalesa, Clima i Paisatges

Gaudeix del clima i dels paisatges

Un dels espais més valuosos i emblemàtics de l’illa de Mallorca és la Serra de Tramuntana. Aquest lloc ha estat reconegut pels seus valors naturals i culturals en diverses ocasions: el 1972 com a Paisatge Pintoresc, el 2007 com a Espai Natural Protegit amb la figura de Paratge Natural, i el 2010, la UNESCO li va atorgar el títol de Patrimoni Mundial. Escorca es troba al centre de la Serra, sent el municipi que abasta més extensió.

La diversitat del paisatge, amb frondoses alzines, assolellats pinedes, canyissars, oliveres, i la varietat d’hàbitats afavoreixen una elevada biodiversitat. Un dels aspectes més destacables és la riquesa en espècies animals i vegetals endèmiques.

 

Animals que podràs observar

Fauna de Escorca

A la Serra de Tramuntana s’han descrit més de 4200 espècies d’animals, plantes i fongs, la majoria de les quals es troben a Escorca. 

Les condicions geològiques, climàtiques i biològiques, juntament amb el bon estat de conservació dels seus hàbitats, afavoreixen aquesta elevada diversitat faunística.

  • Invertebrats: Destaquen l’escarabat de sang (Timarcha balearica), una espècie endèmica, i la papallona de seda xinesa (Antheraea pernyi), introduïda al segle XIX.
  • Amfibis i rèptils: El ferreret (Alytes muletensis) és una espècie endèmica i un tresor natural. També es pot trobar el gripau verd (Bufonetes balearicus) i la sargantana comuna (Tarentola mauritanica).
  • Ocells: Es calcula que hi ha al voltant de 140 espècies d’ocells a Escorca, incloent-hi el voltor negre (Aegypius monachus) i altres rapinyaires com l’àguila pescadora (Pandion haliaetus) i el falcó pelegrí (Falco peregrinus).
  • Mamífers: Destaquen espècies com la geneta (Genetta genetta), la fagina (Martes martes), i els quiròpters o ratpenats. També s’han detectat espècies invasores com el mapatxe (Procyon lotor) i el coatí (Nasua nasua).

 

Espais Naturals

A Escorca es troben deu espais naturals protegits, abastant pràcticament tot el terme municipal, excepte els nuclis urbans i les carreteres Ma-10 i de Sa Calobra. Una gran part del territori està inclosa a la Xarxa Natura 2000, dividida en vuit espais naturals.
La Xarxa Natura 2000 és una xarxa ecològica europea creada per conservar hàbitats naturals i espècies de flora i fauna silvestres. Inclou Zones Especials de Conservació (ZEC) i Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).

Finques Públiques

Escorca alberga més finques de titularitat pública que qualsevol altre municipi. Aquestes finques s’adquireixen per preservar i restaurar els seus valors naturals, paisatgístics i culturals, i per posar-los a l’abast de tothom.
Les finques públiques gestionades per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori inclouen Binifaldó, Menut, Cúber, Miner Gran, Mortitx, Sa Coma des Prat i Ses Figueroles. El Consell Insular de Mallorca gestiona Son Amer, Son Massip i Tossals Verds.

Àrees Recreatives

Escorca compta amb sis àrees recreatives gestionades per l’Institut Balear de la Naturalesa (IBANAT). Aquestes àrees estan equipades amb fogons, taules, bancs de fusta, banys, contenidors de deixalles i zones d’aparcament, i algunes també tenen àrees de jocs infantils, llenyeres i porxos.

Recomanacions per mantenir Escorca neta

PLANTES PER OBSERVAR

Flora i Vegetació

Escorca és el municipi més extens de la Serra de Tramuntana i conserva gran part del seu territori intacte, amb una vegetació exuberant i frondosa. Destaquen les alzines de Son Massip, que ocupen vessants i planes ombrívoles i humides, i els boscos de pins i matolls que són més lluminosos i densos.

 

  • Alzinars: Formen el sotabosc amb espècies com l’arítjol (Ruscus aculeatus), el bruc (Erica arborea) i el llorer bord (Viburnum tinus).
  • Pinedes i matolls: Inclouen el llentiscle (Pistacia lentiscus), la gatosa blanca (Cistus albidus) i el romaní (Rosmarinus officinalis).
  • Altures: Espècies com Hypericum balearicum i Phlomis italica s’adapten a majors altituds i contrastos de temperatura.
  • Cims: Coixinets espinosos com Astragalus balearicus dominen els paisatges propers als cims.

Micologia

Escorca és un dels llocs d’interès micològic més importants de les Illes Balears, gràcies a la seva diversitat de plantes i hàbitats, juntament amb un règim de precipitacions elevat. Centenars de persones acudeixen a buscar bolets durant la temporada micològica.

Observació d’Ocells

Escorca és un dels millors llocs de l’illa per a l’observació d’ocells, amb al voltant de 140 espècies que freqüenten el municipi. És una destinació clau per als aficionats a l’ornitologia, abastant dues zones ZEPA declarades per ser lloc de nidificació del voltor negre (Aegypius monachus).

 

Miradors Paisatgístics

La carretera entre Sóller i Lluc, inaugurada el 1961, és un dels recorreguts més atractius i turístics de l’illa, amb autèntics miradors des d’on es poden gaudir de paisatges impressionants de la serra. És una carretera estreta amb poca visibilitat, per la qual cosa s’han d’extremar les precaucions al recórrer-la.