Impossible avorrir-se a Escorca

AVENTURA I ESPORTS

Practica l'aventura i l'esport

El terme municipal d’Escorca està situat al cor de la Serra de Tramuntana, declarada Paratge Natural el 2007 i Patrimoni de la Humanitat el 2011. Els cims, torrents i valls d’Escorca són l’escenari perfecte per a la pràctica de nombrosos esports de natura, com la bicicleta de muntanya, l’escalada, el descens de torrents o l’espeleologia.

En el desenvolupament d’aquestes activitats, cal tenir en compte sempre la naturalesa de l’espai on es practiquen. El Paratge Natural de la Serra de Tramuntana es va crear per conservar uns valors naturals i culturals excepcionals que cal protegir i respectar. Moltes d’aquestes activitats estan regulades i, en alguns casos, és necessària l’autorització prèvia de l’organisme gestor dels espais naturals de les Illes Balears, actualment l’Institut Balear de la Natura (IBANAT). A la web de l’IBANAT es poden consultar les activitats autoritzables als espais naturals protegits i com sol·licitar aquestes autoritzacions.

També cal recordar que un percentatge molt alt dels accidents que succeeixen a la muntanya es deuen a errors humans que gairebé sempre es poden evitar. Per això, és recomanable extremar sempre les precaucions i seguir les recomanacions per prevenir accidents o mitigar-los del Servei de Muntanya de la Guàrdia Civil.

La seguretat és el primer

SENDERISME

Rutes senderistes d'Escorca

En el quilòmetre 14,8 de la carretera Caimari-Lluc, just abans del Coll de Sa Batalla, trobarem un indicador amb el plànol de la zona. La pista ampla porta fins a la barrera de la finca de Comafreda, on haurem d’abonar l’import d’entrada. Consulteu les tarifes a la pàgina web Puig de Massanella. Un cop al Coll de Mancor o de Sa Línia, trobarem dos grans pilons de pedra col·locats fa anys pel Foment del Turisme de Mallorca que indiquen les tres direccions possibles: cap a Mancor, cap a Lluc i cap al cim del Massanella. Molt a prop es troba el primer dels dipòsits de neu del massís del Massanella: la Casa de Neu Major, que és la situada a menor altura; els altres dos es troben ja al Pla de Sa Neu, a prop del cim. Des del Coll de Sa Línia parteix el sender que porta fins al cim. Es tracta de l’antic camí utilitzat pels neveros. Haurem de seguir amb cura el sender que ens portarà fins al Pla de Sa Neu i d’allí al cim del Puig. Encara trobarem un altre piló de pedra que assenyala dues pujades alternatives cap al cim: la de la dreta és la més directa, seguint l’antic camí, mentre que la de l’esquerra passa per la Font de s’Avenc.

Grau de dificultat: Alta

Durada total: 5 hores sense parades

Accés: Es pot arribar en autobús de línia des de Palma. Amb vehicle propi, cal seguir l’autopista Ma-13 fins a Inca i des d’allà la carretera Ma-2130 fins a la urbanització Es Guix

Punt de partida: Urbanizació Es Guix

Ruta circular:

Itinerari senyalitzat: No

Època recomenada: Tot l’any

Seguint les indicacions de la GR-221, arribarem sense dificultat al Coll de l’Ofre, des d’on les vistes del Pla de Cúber i el Puig Major de Son Torrella són espectaculars.

Un cop al coll, abandonarem el camí senyalitzat i girarem cap a l’esquerra, endinsant-nos en el bosc. Aviat arribarem a una còmoda pista de terra que ens portarà fins al Coll dels Cards, entre Na Franquesa, a l’esquerra, i l’Ofre, a la dreta. La pujada a partir del Coll dels Cards és més rocosa i una mica feixuga. No oblideu mirar de tant en tant al cel, perquè sovint els voltors sobrevolen aquests cims.

Des del Coll de Sa Línia parteix el sender que porta fins a la cimera. Es tracta de l’antic camí utilitzat pels neveros. Haurem de seguir amb cura el sender que ens portarà fins al Pla de Sa Neu i des d’allí a la cimera del Puig. Encara trobarem un altre piló de pedra que assenyala dues pujades alternatives cap a la cimera: la de la dreta és la més directa seguint l’antic camí, mentre que la de l’esquerra passa per la Font de s’Avenc.

Grau de dificultat: Mitjana

Durada total: 3 hores sense parades

Accés: Es pot arribar en autobús de línia des de Lluc (només els mesos d’abril a octubre, a confirmar a la web del Consorci de Transports de Mallorca). Amb vehicle propi, cal seguir la carretera Ma-10 des de Lluc cap a Sóller fins al quilòmetre 34

Punt de partida: Entrada de la finca pública de Cúber

Ruta circular:

Itinerari senyalitzat: Només fins al Coll de l’Ofre

Època recomenada: Tot l’any

Itinerari molt senzill, apte per a famílies. Enllaça amb el tram de la Ruta de Pedra en Sec que baixa cap al vall de Sóller. El Pla de Cúber es troba envoltat per les muntanyes més altes de la Serra, als peus del Puig Major de Son Torrella. Antigament, estava ocupat per unes cases de possessió i les seves terres de cultiu i pastures; avui en dia, les aigües de l’embassament que abasteix la ciutat de Palma, l’ocupen gairebé completament. Gràcies a aquesta massa d’aigua dolça disponible tot l’any, el Pla s’ha convertit en un lloc ideal per a l’observació d’aus.

Grau de dificultat: Baixa

Durada total: 1 hora i 40 minuts sense parades

Accés: Es pot arribar en autobús de línia des de Lluc (només els mesos d’abril a octubre, a confirmar a la web del Consorci de Transports de Mallorca). Amb vehicle propi, cal seguir la carretera Ma-10 des de Lluc cap a Sóller fins al quilòmetre 34

Punt de partida: Entrada de la finca pública de Cúber

Ruta circular:

Itinerari senyalitzat:

Època recomenada: Tot l’any

En una primera part, el recorregut transcorre per una pista de terra en franca baixada, a través de marjades d’oliverars. Passarem per les terres de les finques de Bàlitx d’Amunt, Bàlitx d’Enmig i Bàlitx d’Avall, aquesta última dedicada a l’agroturisme. A partir d’aquí, el camí comença a pujar fins a arribar al Coll de Biniamar, el punt més alt de la ruta. La baixada des del coll ens portarà ràpidament fins al costat del mar. Aquí es converteix en un autèntic mirador que serpenteja pla, aferrat al penya-segat. A meitat de camí, una bifurcació assenyala la baixada fins a la fàbrica que va subministrar electricitat a Sóller fins a 1962. De tornada al camí principal, seguirem cap a Cala Tuent. Des de Cala Tuent, existeix la possibilitat de tornar en vaixell cap al Port de Sóller. La companyia Barcos Azules ofereix un servei especial de Taxi Boat que realitza la travessia entre el Port de Sóller i Cala Tuent. També es pot continuar cap a Sa Calobra (implica una hora més de camí) i tornar en vaixell des d’allí amb Barcos Azules, que realitza sortides diàries entre el Port de Sóller i Sa Calobra, o bé en autobús de línia cap a Escorca i Lluc (15:00 només d’abril a octubre i de dilluns a dissabte, a confirmar a la web del Consorci de Transports de Mallorca).

Grau de dificultat: Mitjana

Durada total: 3 hores i 15 minuts sense parades

Accés:Es pot arribar en autobús de línia des del Port de Sóller (cada dia d’abril a octubre a les 9 hores, excepte diumenges). Amb vehicle propi, cal seguir la carretera Ma-10 des de Sóller cap a Lluc, fins al quilòmetre 44,8

Punt de partida: Mirador de ses Barques

Ruta circular: No

Itinerari senyalitzat:

Època recomenada: Tot l’any

CICLISME A LA SERRA DE TRAMUNTANA

Rutes ciclistes d´Escorca

Les carreteres secundàries de Mallorca són perfectes per a la pràctica del ciclisme. Són molts els clubs i aficionats que visiten l’illa, ja que les bones condicions meteorològiques fan practicable aquest esport gairebé tot l’any. Els ciclistes amateurs es reuneixen amb els millors professionals del món que cada febrer disputen la Challenge, la primera prova puntuable per als Campionats del Món de ciclisme. Recorda respectar sempre el codi de circulació i extremar les precaucions, ja que es tracta de carreteres amb poc voral i visibilitat reduïda en la major part del seu recorregut. També presta atenció als envasos, ajuda’ns a mantenir Escorca Neta.
La carretera de Selva a Lluc ofereix una agradable pujada ombrejada per pins i alzines. Al llarg del recorregut, marcat per corbes contínues, es poden gaudir de vistes espectaculars. La primera corba després del nucli de Caimari proporciona una bonica panoràmica de les cases del poble de Selva i la seva església. La pujada conclou al Coll de Sa Batalla, on els ciclistes solen aturar-se per recuperar forces. La ruta finalitza al monestir de Lluc.

Distància: 12,58 km

Ascens: 428 m

Descens: 114 m

Elevació inicial: 166 m

Elevació final: 481 m

ADRENALINA EN ESTAT PUR

Descens de torrents a Escorca

Es tracta d’una de les rutes més emblemàtiques i espectaculars de l’illa. El descens del Torrent de Pareis no és fàcil i requereix experiència en muntanya. Es recomana no realitzar la ruta sol. Hi ha trams amb grimpades i desgrimpades on l’ús de cordes pot ser necessari. Es recomana encaridament consultar les previsions meteorològiques i no fer la ruta en cas de pronòstic de pluges. El descens s’inicia a les cases d’Escorca i transcorre pel llit del torrent, a vegades amb blocs de roca de gran mida. El tram final del recorregut travessa l’impressionant desfiladero del Torrent de Pareis, entre parets verticals de fins a 300 metres d’altura, abans de desembocar a Sa Calobra.

Grau de dificultat: Molt alta

Duració total: 5 hores sense parades

Accés: Vehicle propi. Cal seguir la carretera Ma-10 fins al quilòmetre 25,9

Punt de partida: Cases d`Escorca

Ruta circular: No

Itinerari senyalitzat: No

Època recomendada: Primavera i estiu

Es tracta d’una ruta tècnica i espectacular que requereix experiència en barranquisme. El recorregut travessa diversos ràpels, per la qual cosa és necessari portar l’equip adequat i tenir coneixements de tècniques de descens. Aquest barranc és especialment atractiu després de pluges intenses, quan es formen cascades espectaculars. La ruta finalitza al mar, per la qual cosa es recomana comprovar les condicions del mar abans de realitzar el descens. L’accés al barranc es fa des de l’entrada de la finca de Mortitx. La durada del descens és relativament curta, però requereix habilitat tècnica.
Grau de dificultat:  Alta – Duració total: 1 hora i 30 minuts sense parades – Accés: Vehicle propi. Cal seguir la carretera Ma-10 fins al quilòmetre 10 – Punt de partida: Entrada de la finca de Mortitx – Ruta circular: No – Itinerari senyalitzat: No – Època recomendada: Primavera i tardor

ALTRES ESPORTS A ESCORCA

Tot el que pots practicar

Bicicleta de muntanya

L’orografia abrupta i la xarxa extensa de camins d’Escorca fan d’aquest municipi el lloc perfecte per a la pràctica de la bicicleta de muntanya. Encara que aquesta activitat no està regulada ni senyalitzada, es recomana respectar sempre les propietats privades i mantenir net l’entorn.

Escalada

Mallorca s’ha posicionat en els darrers anys com un dels millors destins europeus per a la pràctica de l’escalada esportiva. Les parets calcàries de la Serra de Tramuntana ofereixen múltiples vies de diferents nivells de dificultat. Es recomana portar sempre l’equip adequat i consultar les guies específiques d’escalada a Mallorca.

Marxa nòrdica

La marxa nòrdica es pot practicar en qualsevol dels senders i camins d’Escorca. Aquest esport, originari dels països nòrdics, consisteix a caminar amb l’ajuda de bastons similars als utilitzats en l’esquí.

 

Curses i marxes

Escorca acull diverses competicions de curses i marxes populars, com la cursa del Barranc de Biniaraix i la Travessa per la Serra de Tramuntana.

 

Recintes esportius

Al Santuari de Lluc es troba una piscina semiolímpica que es pot utilitzar amb reserva prèvia.

 

Kayak

L’accés al mar a Cala Tuent o Sa Calobra permet la pràctica del kayak en aigües tranquil·les i transparents.

 

Espeleologia

Escorca compta amb diverses cavitats i coves que poden ser explorades pels aficionats a l’espeleologia, sempre que comptin amb l’autorització prèvia.

 

Buceig

Les aigües transparents i riques en biodiversitat del litoral d’Escorca són ideals per a la pràctica del busseig.

 

Equitació

L’equitació es pot practicar en alguns trams de la Ruta de Pedra en Sec, segons les indicacions del Pla Especial de la Ruta.